•  
     

  •  
     

Familienzeitbonus, családi időbónusz apáknak

Familienzeitbonus/családi időbónusz apáknak

A 2017. március 1-től kezdődő születések esetében lehetőség van pénzügyi támogatás igénylésére azoknak az apáknak, akik a születés után azonnal a családnak szentelik magukat. Ez azt jelenti, hogy közvetlen a gyermek születése után, átmenetileg abbahagyják az összes jövedelemszerző munkát, és kizárólag a családdal foglalkoznak.

Ez a pénzügyi támogatás az úgynevezett "családi időbónusz".

Példák a családi időbónuszra: -Papamonat (mentesség a születés alkalmával)-Sonderurlaub (A munkáltatóval egyeztetett külön szabadság)- Väterfrühkarenz im öffentlichen Dienst (Apák korai GYES szabadsága)

- Unterbrechung der selbstständigen Tätigkeit samt Abmeldung bei der Sozialversicherung

(Az egyéni vállalkozás megszakítása, beleértve a társadalombiztosításból való törlést is)

- Ruhendmeldung des Gewerbes

Familenzeitbonus időtartama és összege

A családdal töltött idő opcionálisan 28, 29, 30 vagy 31 napot is igénybe vehet (úgynevezett "családi hónap"). A Familienzeitbonus napi 22,60 euró, összesen mintegy 700 euró. Ha az apa később gyermekgondozási támogatást (Kinderbetreuungsgeld) kap, akkor az FZB-t ellensúlyozzák. Ez azt jelenti, hogy ebben az esetben a gyermekgondozási támogatás összege csökken (de nem az ellátás időtartama).Ha az anya megy GYES-re, akkor nem történik levonás.

Családi időbónuszra az alábbi feltételek szerint jogosult:
-A gyermek családi pótlékjának jogosultsága és megszerzése-A kérelmező szülő, gyermek életének központja Ausztriában van-Közös háztartás a gyermekkel és a másik szülővel, azonos állandó lakóhely- A munkaviszonyt a családi szabadság után azonnal vissza kell állítani.
-A foglalkoztatási követelmény teljesítése az ellátás megkezdése előtt:Aki igénybe kívánja venni az FZB előnyeit,annak ténylegesen és megszakítás nélkül Ausztriában kell dolgoznia az ellátás megkezdése előtti utolsó 182 naptári napon. Ebben az időszakban nem kaphattak munkanélküliségi biztosításból származó juttatásokat (pl. Munkanélküli járadék, sürgősségi segély, továbbképzési juttatás, részmunkaidős képzési juttatás stb.). A foglalkoztatás megszakítása összesen legfeljebb 14 napig megengedett. A táppénz vagy a szabadság szabadsága folyamatos munkaviszony esetén, a bérek folyamatos kifizetésével nem számít megszakításnak. Nem osztrákok esetében a törvényes Ausztriában való tartózkodás a letelepedési és tartózkodási törvény, vagy a 2005. évi menekültügyi törvény szerint.

Igénylés

A Familienzeitbonus jogosultság megszerzéséhez igénylést kell beadni az Osztrák Egészségbiztosítónál. A kérelmet legkorábban a gyermek születésének napján lehet benyújtani, és azt legkésőbb a születés napjától számított 91 napon belül kell benyújtani.