•  
     

  •  
     

Biztosítások Ausztriában

Az osztrák biztosítási piac 125 résztvevőből áll, 125 különböző biztosító társaság végez tevékenységet és kb. 29.000 munkatárs dolgozik ezeknél a biztosítóknál. Statisztikailag nézve az össz piaci részesedést, a legnagyobb Uniqa biztosító, melynek 23%-a piaci részesedése, a második a Wiener Städtische 18%-kal a harmadik a Generali 13%-kal. Hogyha csak az életbiztosításokat nézzük, akkor a legnagyobb a Wiener Städtische 23%, második az Uniqa 18% és harmadik a Generali 11%-os részesedéssel. Ausztriában dolgozó magyarként viszonylag kevés biztosítási termék elérhető Ausztriában, ezek főleg az élet és a balesetbiztosítás. Az életbiztosításokon belül több olyan termék is van, amit meg tudunk kötni, ezek közül vannak klasszikus életbiztosítások, ahol lényegében a biztosítási összeg, amit megkapunk egy halálesetnél, megegyezik azzal, amit a lejáratkor visszakapunk, itt a megtakarításunk nem egy befektetési alapba, hanem a biztosítónak a működési tartalékában kerül és ezért egy kamatot kapunk, ami kiszámítható.

A másik lehetőség a befektetési egységekhez kötött életbiztosítás, ahol lényegében elhanyagolható vagy alacsonyabb a biztosítási védelem inkább a megtakarításon vagy befektetésen van a hangsúly itt befektetési alapokba vagy akár részvényekbe, kötvényekbe tudjuk a pénzünket a biztosítón keresztül befektetni. Ennek a hozama ami jár ami kiszámíthatatlanabb, valamint az árfolyam nyereségből származó plusz amit el tudunk könyvelni.

A harmadik életbiztosítási ágba tartozó termék amire még szert tudunk tenni Ausztriában dolgozó magyarként az az államilag támogatott nyugdíjbiztosítás, ami lényegében a kettő kombinációja, tehát a befektetésnek a jelentős része garancia alapba kerül, egy minimális részét befektetési alapokba helyezik el, nem igazán tartalmaz biztosítási védelmet, csak nagyon minimális mértékben viszont tartalmaz egy tőkegaranciát és kapunk rá minden évben változó mértékű adójóváírást, állami támogatást. A nem életbiztosítási ágazatból, amivel nagyon sokan rendelkeznek ez egy balesetbiztosítás, ez az, ami elérhető még abban az esetben is, hogyha nincs az embernek Ausztriában lakcíme. Ahhoz, hogy valaki Ausztriában egy balesetbiztosítással rendelkezzen, eléggé indokolt, hiszen egyrészt hogyha a 2018-as évet nézzük, akkor az osztrák TB statisztika szerint közel 800.000 embert ért baleset és majdnem 2600 ember veszítette balesetben az életét és ezeknek a baleseteknek a jövedelmünkre, az egisztenciánkra gyakorolt kiadásai is jelentősek lehetnek.

Általában három olyan dolog van, amit érdemes figyelembe venni. Egy baleset következtében lecsökkenhet a jövedelem, hogyha csak az alacsonyabb táppénzt vesszük alapul, hogyha valaki olyan munkakörben dolgozik, ahol borravalóra, túlóra, műszak pótlékra tehet szert, akkor baleset következtében természetesen ezektől elesik. Másodrészt megnövekednek a kiadásaink, tehát gyógyszerekre, kezelésre, utazási költségre kell pénzt fordítanunk és harmadrészt pedig ha egy maradandó károsodás alakul ki, akkor attól függően, hogy mennyi ideje dolgozunk kint Ausztriában egyáltalán nem biztos, hogy jogosultak vagyunk a rokkantsági ellátásra, hiszen ennek a feltételei elég szigorúan vannak meghatározva. Emiatt tehát elmondhatjuk azt, hogy a biztosítóknak nagyon fontos szerepe van abban, hogy a társadalombiztosítás által nyújtott védelmet kiegészítsék és azokban az esetekben amikor pl.: kórházban töltött éjszaka után ki kell fizetnünk az önrészt vagy akár egy helikopteres mentés, tolmács költségei, vagy egy jogi tanácsadás akár több ezer eurós terhet rónának a családra, akkor ezeket át tudjuk hárítani a biztosítóra. Az is mutatja, hogy mennyire fejlett Ausztriának a balesetbiztosítás rendszere, hogy biztosítók a társadalombiztosítás, valamint az adóhivatal nagyon szorosan összedolgoznak. Hiszen a 2016 január 01 előtt kötött balesetbiztosítások még az adóból elszámolhatóak, tehát ezeket le tudjuk írni az adóalapból és abban az esetben, ha van egy olyan költségszámlánk orvosi kezelésről, gyógyszerről, segédeszközről, amit benyújtunk a TB-hez és a TB ezt csak részben, vagy egyáltalán nem téríti akkor a maradékot a privát biztosítónk fogja fizetni amennyiben van a szerződésünkben erre vonatkozó fedezet. Az adóból való elszámolhatóságnál, nem csak a balesetbiztosítás az ami elszámolható hanem itt minden olyan személybiztosítást el tudunk számolni, ami nem tartalmaz megtakarítási díjrészt, és 2016 január 01. előtt jött létre a szerződés. Ebbe beletartoznak a kockázati életbiztosítások, bizonyos nyugdíjbiztosítások, baleset- és természetesen a betegség- vagy egészségbiztosítások is.

Ausztriai munkavállalóként fontos tisztában lennünk a felelősségbiztosítás fogalmával is.

Amennyiben hétköznapi életünk folyamán valakinek kárt okozunk, úgy kötelesek vagyunk azt megtéríteni. Különösen igaz ez, ha Ausztriában történik ilyen velünk, mivel az osztrákok érdekérvényesítő képessége európai összehasonlításban is magasnak számít. Ez azt jelenti, hogy amint valaki úgy érzi, hogy követelhet tőlünk valamilyen jogcímen kártérítést, azt meg is fogja tenni.  

Milyen esetek fordulnak elő jellemzően?

Billa parkolóban elguruló bevásárlókocsi természetesen a közelben álló autók közül a legdrágábbnak, egy 70.000 Eurós S-Klassenak gurul neki, javítási költség 5500 Euró.

Gyermekünk tornaórán az egyetlen szemüveges osztálytársát rúgja fejbe kosárlabdával, a szemüveg pótlásának költsége 300 €.

Buksi kutyánk egy óvatlan pillanatban átrohan az úton, vészfékezésre kényszerítve egy arra haladó autóst, akibe viszont így hátulról ketten belerohannak. Következmények? Ha szerencsénk van, csak anyagi kár, ha nincs személyi sérülés is történik, onnantól kezdve viszont akár többszázezer Eurónkba is fájhat az eset.

Amennyiben rendelkezünk privát felelősségbiztosítással-vagy egy egyszerű lakásbiztosítással, amiben szerepel a külföldön okozott károkra szóló kiterjesztés is-biztonságban érezhetjük magunkat ilyen esetekben, hisz a biztosító téríti meg az általunk okozott kárt helyettünk.