•  
     

  •  
     

GYES, szülési szabadság

Gyes, szülési szabadság

A szülési szabadság alatt járó ellátás az úgynevezett „Wochengeld”. Az anyavédelmi törvény értelmében a várandós anyák a tervezett szülés előtt 8 héttel és a szülés után 8 héttel, az anyagi nehézségek elkerülése érdekében a teljes nettó munkabérükre jogosultak, ezt hívjuk Wochengeldnek. Kivétel az alkalmi munkavállalók (Geringfügig beschäftigte ) egy fix összeget kapnak Wochengeldként.

Meddig lehet Wochengeldet igénybe venni?

Szülés előtt 8 héttel, valamint a szülés után 8 héttel, ez az alapfelállás. Koraszülés, ikerszülés esetén, valamint császármetszéssel szülő anyák 12 hétig kapnak a szülés után. Amennyiben a munkavégzés újbóli megkezdése veszélyezteti az anya vagy a gyerek életét, akkor a Wochengeld tartama meghosszabbítható. Ebben az esetben mindenképpen szükség van egy szakorvosi véleményre, amit az anyavédelmi törvény 3 § 3. bekezdés alapján a nőgyógyásznak kell kiállítani. Ebben az esetben „Vorzeitiger Mutterschutz”-ról vagy idő előtt szülési szabadságról beszélünk.

A Wochengeld összege és ennek kiszámítása.

Amennyiben valaki több alkalmi munkavállalói tevékenységet végez és ennek összege meghaladja a minimál határt a „Geringfügigkeitsgrenze”-t vagy teljes biztosítással rendelkező biztosítottak esetében a teljes kieső jövedelmet kell pótolnia a Wochengeldnek, ezért az utolsó 3 hónap nettó jövedelmét veszik alapul. A 13. 14. havi fizetés időarányosan kerül beszámításra 14, 17 vagy pedig 21%-kal növeli a számítási alapot. Munkanélküliek, vagy szociális segélyben részesülők 80%-ot kapnak az emelt szolgáltatások után. Amennyiben valaki jövedelem alapú gyest „Kinderbetreuungsgeld” akkor 25%-kal magasabb gyesre jogosult, a kieső jövedelmek pótlására.

Abban az esetben nem jogosult az anya Wochengeldre, ha az előző szülésből gyesen van és a gyes ideje alatt esik teherbe a következő gyermekkel. Amennyiben valaki önkéntes biztosítási járulékot fizet, a napi Wochengeld összege 9,30 €. Ezt mindig meg kell igényelni, szükség van Arbeits-und Entgeltbestätigung-ra a munkaadótól, ami rögzíti a munkaviszony hosszát, a munkabér magasságát. Az erről szóló igazolást, a 8 hetes várakozási idő kezdetekor kell a betegbiztosítóhoz eljuttatni.

Mutter-Kind-Pass/ Terhesgondozás

A Mutter-Kind-Pass hivatott szavatolni az anya és a születendő gyermek, majd a későbbiekben az újszülött biztonságát egészségügyi szempontból. A Mutter-Kind-Pass-ban szereplő előírt vizsgálatokat nőgyógyás végzi, akit az édesanya szabadon választhat ki. A Mutter-KInd-Pass vizsgálatok ingyenesek, magát a kiskönyvet kérje nőgyógyászától.

A vizsgálatok magyarországi életvitelszerű tartózkodás esetén akár párhuzamosan is elvégeztethetőek Ausztriában és Magyarországon. Ha az édesanya saját jogon megy gyesre, tehát a szülést megelőzően Ausztriában dolgozott, úgy az osztrák vizsgálatok elvégeztetése kötelező, feltétele a Wochengeld, majd a Kinderbetreuungsgeld folyósításának is.

A pénzbeli szolgáltatáson kívül természetbeni juttatásokra is jogosult a szülő édesanya :

-Orvosi ellátás

-Szülésznői ellátás

-Gyógyszerek

-Segédeszközök

-Osztályos ápolás egy kórházban vagy szülőotthonban, a szüléssel kapcsolatban 10 napig, erre a 10 napra költségtérítést sem kell fizetnie. Amennyiben a szülés körülményei 10 napnál hosszabb kórházi tartózkodást tesznek indokolttá, úgy ezt már betegségként kategorizálják, és ezen szabályok vonatkoznak rá.

 

Önkéntes biztosítás alkalmi munkavállalás mellett /

Freiwillige Versicherung bei geringfügiger Beschaeftigung

 

Szülés után sok esetben az édesanyák csak alkalmi munkavállalóként ( geringfügig Beschaeftigter) tudnak munkát vállalni, ami viszont a munkahelyi baleseteket leszámítva nem eredményez biztosítási védelmet. Ha azt szeretnénk, hogy teljes tb-jogosultságunk legyen, és a nyugdíjidőnk is fusson, igényelhetünk önkéntes biztosítási védelmet. Ennek feltételei:

  • A munkaviszonyból származó jövedelem nem haladja meg a Geringf. Grenzét, 2019-ben € 446,81 / hó
  • életvitelszerű tartózkodás valamely EWR tagországban
  • nincs saját jogú biztosítási jogviszony

Ha ezek a feltételek teljesülnek, lehetőségünk van a területileg illetékes betegbiztosítónál ( GKK)

megigényelni az önkéntes biztosítást ( Antrag auf freiwillige Versicherung), melynek havi FIX díja € 63,07 2019-ben.

Ezen díj fejében teljeskörű betegbiztosítási védelmet kapunk ( orvosi ellátás, gyógyszerek, segédeszközök, táppénz, szülési szabadság, stb.), valamint ezek az időszakok a nyugdíj megállapításánál is beszámításra kerülnek.

a BGKK létrehozott egy Hotline-t is , kifejezetten az önkéntes biztosításokkal kapcsolatban, ami az alábbi számon érhető el :

 

                                                                   +432682/ 608-1212