•  
     

  •  
     

GYES KALKULÁTOR

2021. május 19. GYES KALKULÁTOR

GYES adatlap kitöltéséhez mankó:

A gyes igénylés időszakának nem kell megegyeznie a ténylegesen otthon töltött napok számával. 

Ausztriában dolgozó anyuka megy GYES-re: TB jogviszonya Ausztriában addig áll fent, amíg GYES-t folyósítanak neki. A GYES napjainak kiválasztásakor azt is figyelembe kell venni, ha új gyermek születik a kiválasztott GYES időszakában, akkor az addig folyósított megszűnik és az újszülött gyermek után kezdik folyósítani.

Magyarországon dolgozó anyuka megy GYES-re: Érdemes ez esetben a 851 napot választani, mivel itthon a CSED+GYED+GYES csökkenő összegek. Pl.: 365 nap esetén az itthoni CSED összegét (legmagasabb), vetik össze a kinti GYES összeggel, aminél könnyen előfordulhat, hogy nullára jön ki a kinti GYES összeg. Viszont a CSED után következő GYED-GYES kevesebb, így az itthoni CSED+GYED+GYES összeget vonják majd ki a kinti teljes GYES összegből, amit általában két részletben utalnak ki, először másfél éves korban, majd a GYES időszak lejárta után.

Minden esetben meg kell igényelni itthonról a GYES + családi pótlékot, mert ha itthonról jogosult valamelyik szülő, akkor nem fogja átvállalni az osztrák a teljes összeget. Kivéve ha mindkét szülő kint dolgozik és nem volt Magyarországon munkaviszonyuk évek óta. Ha itthon nem jogosult egyik szülő sem, akkor is érdemes a 851 napot kérni, kivéve ha szintén tervben van nemsokára a következő gyermek, hiszen akkor az élő GYES-t leállítják és az újszülött után kezdik folyósítani az újat.

Minden ellátásra jogosult szülő, függetlenül az ellátás igénylésének időszakától ugyanazt az összeget, összesen 12. 366,20 €-t igényelhet.

De több variáció közül választhat. Ha az adatlapon nem választott akkor, kérem írja meg nekem, hogy milyen időre és milyen összeget szeretnének igényelni.

Variációk:
a.365 nap (Érdemes ezt választani, ha két éven belül tervezik a következő gyermek érkezését.)
b.851 nap (Ha egészségbiztosítási jogviszonyának a GYES jogosultság az alapja, akkor mindenképpen ezt kell választani.)
c. megválasztható a napok száma is (pl 730 nap)

A napi összeg legkevesebb 14,53 €, maximum 33,88€ az igénylés időszakától függően

Ha mindkét szülő igényli az ellátást:

az igényelhető összeg minden esetben 15.449,28 €

igénylési időszak minimum 456 nap és maximum 1.063 nap között

napi összeg: minimum 14,53 €maximum 33,88 € között az igénylés időszakától függően

Nem érdemes Gyes különbözet igénylést beadni, ha az édesanyának Magyarországon járó GYES (csed,gyed,gyes összesen) összege meghaladja a 12.366,20 EUR-t.
Az alábbi GYES kalkulátorral ki lehet számítani, hogy Magyarországon várhatóan mennyit fog kapni: https://www.profession.hu/kalkulatorok/gyes 

-Ha a gyermek édesanyja Ausztriai munkaviszonnyal rendelkezik, 2019 óta kötelező az osztrák kis könyvet is kitöltetni a GYES igényléshez. 

-Ha a gyermek édesanyja Ausztriai munkaviszonnyal rendelkezik, de nincs Ausztriai lakcíme, akkor kintről a különbözetet lehet megigényelni, és a kérni kell a Magyarországról járó GYES-t is.


« vissza a listához