•  
     

  •  
     

Napidíj

Egy utazás általában többletköltségekkel jár. Az utazás tényleges költségein kívül az étkezéssel és szállással kapcsolatban is lehetnek költségeink. Ezért törvényi lehetőség van arra, hogy az utazással kapcsolatos költségeket egy általánnyal, a szállással kapcsolatos költségeket egy általánnyal vagy egy tényleges költségtérítéssel megváltsa a munkaadó. Ahhoz, hogy ezek a költségek elszámolhatóak legyenek, nem elég az, hogy a munkavállaló elmegy egy külső helyszínre, hanem bizonyos feltételeknek meg kell, hogy ez az utazás feleljen. Többek között ilyen az, hogy a munkavégzés tényleges középpontjától, tehát a munkahelyünktől legalább 25 km-re kell, hogy legyen az az átmeneti munkavégzési hely, ahova a munkavállaló elutazik és mindenképp munkavégzés kell, hogy legyen a célja, (pl.: tárgyalás, munkavégzés). Az utazás eredményessége nincs kihatással a költségek elszámolhatóságára. Abban az esetben, ha a munkavállaló több mint 25 km-t utazik napközben, de az utazásai célpontjai egyik sincs legalább 25 km-re a munkahelyéről akkor a költségek nem elszámolhatóak. Az, hogyha határokat átlép semmilyen jelentőséggel nem bír.

Abban az esetben nem jár a költségtérítés, ha a tevékenység több, mint 5 napig folyamatosan tart, vagy havonta 15 alkalomnál többször ugyanazon a helyszínen végzi a tevékenységét a munkavállaló, mert akkor ez a helyszín válik automatikusan a munkavégzés helyévé.

Utazásoknál a napidíj maximum 26,40 €, ez az összeg 24 órára értendő. Amennyiben legalább 3 órát úton van a munkavállaló, akkor minden megkezdett órára 1/12 részt, tehát 2,20 € elszámolhatnak, amennyiben 11 óránál tovább tart az utazás, az esetben jár a maximum összeg, a 26,40 €.

Az éjszakázás, tehát az éjszaka otthonunktól távol töltésének a megváltására 15 € Nächtigungsgeld vagyis szállásköltségtérítés jár. Ez az összeg általában nem fedi le a tényleges költségeket, ebben az esetben elszámolhatóak a tényleges költségek is. Amennyiben az utazás célja külföldön van, az állami alkalmazottakra vonatkozó általányokat lehet figyelembe venni.