•  
     

  •  
     

Öregségi nyugdíj

Az, hogy mikor mehetünk nyugdíjba, a születési dátumunktól függ. Jelen pillanatban az általános nyugdíj korhatár, férfiak esetében 65 a nők esetében pedig 60 év. 2024-től a nők nyugdíjkorhatára folyamatosan hozzá lesz igazítva a férfiakéhoz és 2033-tól pedig egységesen 65 év lesz a nyugdíjkorhatár mindkét nem esetében. Az 1963 december 01. előtt született hölgyek még 60 éves korban mehetnek nyugdíjba, a 1968 június 02. után születtek pedig már 65 évesen.

Mik az öregségi nyugdíjnak a feltételei?

Szükség van mindenképp 180 hónap, vagyis 15 év biztosítási időtartamra ebből legalább 84 hónap, vagyis 7 év egy keresőtevékenységhez kell, hogy kötődjön. Ebbe az időszakba beleszámít a közeli hozzátartozó vagy fogyatékos gyermek ápolásával töltött idő is.

Hogy számítják ki a nyugdíjamat?

  1. 01. 01. után született állampolgárok esetében egy úgynevezett nyugdíjszámla „Pensionskonto” alapján kerül kiszámításra a nyugdíjjogosultság. A 2004 előtt szerzett biztosítási időtartamokra kapunk egy kezdeti jóváírást, úgynevezett „Kontoerstgutschrift-et” és a 2004 december 31 utáni biztosítási időtartamok után pedig a járulékalapunk 1,78%-a kerül jóváírásra éves szinten a nyugdíjszámlánkon.

Mi történik, ha valaki szeretne nyugdíj mellett tovább dolgozni?

Minden további nélkül megteheti, a nyugdíj mellett korlátozások nélkül lehet dolgozni, ez nem is jár semmilyen levonással, sőt inkább növeli a nyugdíjunkat abban az esetben, ha a nyugdíj folyósítása mellett végzünk keresőtevékenységet körülbelül éves szinten egy 4,2%-os bónusszal számolhatunk, hogyha pedig nem vesszük igénybe a nyugdíjunkat, hanem eltoljuk ennek a megigénylését, akkor körülbelül minden munkával töltött év egy 10%-os nyugdíj emelkedést eredményez.

Sokszor elhangzik a kérdés, van-e minimálnyugdíj Ausztriában?

Ausztriában nincs minimálnyugdíj, azonban, hogyha az Ön nyugdíj jogosultsága nem éri el a létminimumot és az igénylő Ausztriában él, akkor kiegészítésre kerül a nyugdíjból származó jövedelme. Amennyiben külföldön él, akkor erre nincs jogosultsága. Ez azonban nem minimálnyugdíj hanem egy szociális juttatás, amit „Ausgleichzulage”-nak hívnak és függ az egyéb nyugdíj melletti jövedelmünktől, házastársunk jövedelmétől, ingatlan bérbeadásból, vagy bármi másból származó jövedelemtől. Abban az esetben, hogyha egy naptári éven belül 8 hónapnál több időt valaki külföldön tölt, akkor ez a kiegészítés nem jár.

Mi történik, ha több országban is szerezhet valaki jogosultságot?

Ebben az esetben a biztosítási időtartamot, amit az ember mondjuk külföldön akár Magyarországon szerzett, Ausztriában a biztosítás szempontjából beszámítanak és abban az esetben, hogyha külföldön nem szerzett annyi jogosultságot, ahonnét önálló nyugdíjat kaphatna, akkor a nyugdíjmegállapításnál is Ausztriában veszik figyelembe, hogyha viszont külföldön önálló jogosultságot szerzett, akkor megkapja az ottani járó összeget, Ausztriában pedig az osztrák biztosítási időtartamok alapján megállapított nyugdíjat. 

Milyen levonásokkal kell számolnunk a nyugdíj folyósításakor?

A bruttó nyugdíjból levonásra kerül 5,1% betegbiztosítási járulék, valamint a személyi jövedelemadó. Példán keresztül érzékeltetve egy 909 € bruttó nyugdíj estében 46 € sozialversicherung, 0 Lohnsteuer, tehát 863 € lesz a nettó nyugdíj, ami mondjuk, ha valakinek 2.000 € bruttó nyugdíjjogosultsága van, akkor 102 € TB járulék 274 € személyi jövedelemadó és így a 2.000 €-ból 1623 € fog megkapni havi szinten nettóban, nyugdíjjárulékot természetesen nem kell a nyugdíjjárulék után fizetni.

 

Frühpensionsarten/ Korai nyugdíj

Korridorpension

Korridorpension a hosszú biztosítási idejűek nyugdíja  („Hacklerregelung") mellett a leggyakoribb korai nyugdíj forma . Ebbn az esetben a nyugdíjbamenetel időpontját a munkavállaló határozhatja meg. Korridorpension-t legkorábban a 62. életév betöltését követően lehet igényelni . A nyugdíjazás feltétele a mérési napon a minimálisan előírt biztosítási hónapok megléte (2016: 474 Versicherungsmonate bzw. 39,5 Jahre; ab 2017: 480 Versicherungsmonate bzw. 40 Jahre).

Hölgyek esetében ez a szabályozás csak 2028-tól lesz érdekes, hiszen ők addig a 62. életév betöltése előtt nyugdíjba mehetnek.

Schwerarbeiterpension

Ez a korai nyugdíjazási lehetőség akkor áll fenn, ha fizikailag, vagy pszichikailag megerőltető munkát végzett a munkavállaló hosszú időn keresztül ( legalább 10 évig az utolsó 20 éven belül). Schwerarbeitspension legkorábban a 60. életév betöltése után igényelhető, ha legalább 540 hónap (45 év) biztosítási időtartam rendelkezésre áll, amiből az utolsó 240 hónapból  (20 év) a mérési nap előtt minimum 120 nehéz körülmények között  (10 év) került ledolgozásra.

A kérvényt ugyanügy, mint minden nyugdíjforma esetében az illetékes nyugdíjfolósítónél adhatjuk le, hogy milyen tevékenységek tartoznak ebbe az u.n. Schwerarbeiterregelung-ba, arról a Sozialministerium honlapján tudunk tájékozódni, vagy alábbi jogtárban :

https://www.ris.bka.gv.at/GeltendeFassung.wxe?Abfrage=Bundesnormen&Gesetzesnummer=20004642

 

Schwerarbeitspension hölgyek esetében

Hölgyek esetében a Schwerarbeitspension 2024-től lesz igényelhető, hisz addig még van lehetőségük idő előtti nyugdíjra hosszó biztosítási idő esetén  (vorzeitige Alterspension bei langer Versicherungsdauer), és az öregségi nyugdíjat is igénybe vehetik ( Alterspension) . 

Korai nyugdíj hosszú biztosítási idő esetén / Langzeitversicherungspension „Hacklerregelung“

A  „Hacklerregelung" a Korridorpension mellett a leggyakoribb korai nyugdíjazási forma. Születési dátumtól és nemtől függően különböző feltételekkel vehető igénybe :
Férfiak :
Születési dátum 1954-ig :  60. Életév és  540 járulékkal fedezett hónap (45 év)

1954-től : betöltött 62. életév és 540 járulékkal fedezett hónap (45 év)

Hölgyek:
Születési dátum 1959-ig: betöltött 55. életév és  480 járulékkal fedezett hónap (40 év)

1959-től : beetöltött 57. életév és 504 járulékkal fedezett hónap (42 év )

mit Geburtsdatum ab 2.6.1965: vollendetes 62. Lebensjahr und 540 Beitragsmonate (45 Jahre)